PVRC-uri sunt acele paduri care deţin una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:
În cursul anului 2009 specialista în botanică Dr. Csergő Anna-Mária a efectuat un studiu de botanică "Caracterizarea florei şi vegetaţiei din pădurile cu valoare ridicată de conservare propuse în cadrul O.S.P. Baraolt"
Acest studiu a identificat şi descris/caracterizat 9 suprafeţe forestiere cu valoare ridicată de conservare:
Aspectele general valabile în gestionarea VRC trebuie să aibă în vedere următoarele:
· Să se bazeze întotdeauna pe principiul precauţiei în luarea deciziei, pentru a minimiza riscul producerii unor vătămări ireversibile ale valorilor critice.
· Să se încadreze întotdeauna într-un proces adaptabil de gestionare în ceea ce priveşte:
planificarea, implementarea, monitorizarea efectelor şi acolo unde este necesar replanificarea pe baza analizei rezultatelor monitorizării.
Monitorizarea reprezintă o componentă esenţială a oricărui proces de gestionare. În cazul pădurilor cu valori ridicate de conservare, scopul principal al monitorizării este acela de a stabili dacă valorile ridicate de conservare identificate în cuprinsul pădurii sunt sau nu menţinute sau îmbunătăţite. Monitorizarea permite managerilor forestieri să verifice dacă procesul de gestionarea funcţionează corespunzător şi oferă totodată informaţii pe baza cărora modul de gospodărire trebuie să suporte anumite modificări pentru a se obţine rezultatele scontate.
În principal, prin monitorizare se poate observa orice schimbare legată de VRC, identificându-se şi cauzele acestei schimbări.
La elaborarea programului de monitorizare s-au luat în calcul următoarele elemente:
1. stabilirea indicatorilor de monitorizare;
2. elaborarea programului de monitorizare
3. analizarea informaţiilor rezultate prin monitorizare.
4. stabilirea deciziilor de management pe baza rezultatelor analizei informaţiilor
5. implementarea deciziilor de management stabilite